w klasie 1 d jest 15 dziewcząt a chłopców 20%mniej.ile osó liczy ta klasa
paula:
5 lut 08:36
paula: w klasie 1 d jest 15 dziewcząt a chłopców 20%mniej.ile osó liczy ta klasa
5 lut 08:37
paula: przed sezonem kurtka kosztowałą 140zł.po sezonie była obniżka o 30%.ile koztuje po sezonie
zapytaj.pl
5 lut 08:38
wredulus_pospolitus:
15 −−− tyle jest dziewczyn
15*(100%−20%) −−− tyle chłopów
ile jest chłopów

To ile w sumie jest dzieciaków w klasie
5 lut 08:38
paula: tomek ma w swojej kolekcji 400 znaczków, w tym 150 zagranicznych.pozostałeznaczki są
polskie.ile procent kolekcji stanowią znaczki polskie , a ile zagraniczne
5 lut 08:41
5 lut 08:41
J: x − liczba chłopców ; x = 15 − 0,2*15 = 15 − 3 = 12. Klasa liczy 15 + 12 = 27 osób.
x− cena kurtki po sezonie ; x = 140 −0,3*140 = 140 − 42 = 98. Po sezonie cena wynosi 98 zł.
5 lut 08:43
paula: oblicz
a)10%liczby50
b)20%liczby40
c)50%liczby3
d)25%liczby200
e)75%liczby300
f)75%liczby20
g)1%liczby6000
5 lut 09:19
wredulus_pospolitus:
paula ... Ty czekasz tylko na gotowce
5 lut 09:20
wredulus_pospolitus:
raczyłaś zajrzeć chociaż do linku który Ci podałem
5 lut 09:21
paula: zamień procenty na ułamki
23%
1%
146%
44%
60%
5%
5 lut 09:34
J: Masz tupet !
5 lut 09:35
paula: tak czekam na gotowce i tak zajrzałam ale musze się spręrząać bo mam zagrorzenie na tamten
semestr i jak chce dwuje to musze to zrobić a mam tego 10 kartek niestety
5 lut 09:35
wredulus_pospolitus:
a od kiedy masz te zadania które masz zrobić

a do kiedy masz je zrobić

To niestety masz problem ... bo gotowca nie dostaniesz ... bo z całym szacunkiem, ale gdybyś
poświęciła 5minut na 'ogarnięcie' zadań z linku który Ci podałem, to byś to sama wszystko
potrafiła zrobić
5 lut 09:37
paula: mam to oddać w piątek
5 lut 09:39
J: Zrób chociaż jeden przykład, to z reszta nie będzie problemu.
5 lut 09:40
paula: a wcześniej nie mogłam zacząć tego robić bo mam złamanom noge i byłam w szpitalu niestety
5 lut 09:41
paula: spk postaram sie
5 lut 09:41
J: | | 10 | |
10% z liczby a wynosi: |
| *a = 0,1*a |
| | 100 | |
5 lut 09:43
paula: ej a 20%liczby 200 to jest 8
5 lut 09:44
paula: sorry 25%liczby 200 to jest 8
5 lut 09:47
wredulus_pospolitus:
no na pewno nie
5 lut 09:49
wredulus_pospolitus:
paula ... 100% to jest CAŁE ciasto
25% to jaka będzie jego część
5 lut 09:50
paula: jednaczwarta
5 lut 09:53
wredulus_pospolitus:
a 'jedna czwarta' z liczby 200 to ile to będzie
5 lut 10:10