obliz=czanie obszaru
Nikki: ktoś pomoże? Oblicz obszar ograniczony: liniami y=e
x; y=e
−x i prostą: y= e
2. Głównie mam
problem z wyznaczeniem a i b; ale całe rozwiązanie też mile widziane
wredulus_pospolitus:
A: e
−x = y = e
2 => e
−x = e
2 => x = ...
B: e
x = y = e
2 => e
x = e
2 => x = ...
C: e
−x = y = e
x = > e
−x = e
x => x = ...
i teraz ... albo zauważasz że ten obszar jest symetryczny względem prostej x=0 i liczysz
2*∫
xcxb (e
2 − e
x) dx ... albo nie zauważasz i liczysz całkę 'po całości'