wielomian
Radek:
Wiedząc, że wielomian W(x)=x3+ax2+bx+1 jest podzielny przez wielomian (x−1)2 , oblicz a i
b .
w(1)=0
1+a+b+1=0
a+b=−2 ?
4 lut 23:45
Godzio:
W(x) = (x − 1)
2(x − c)
Ostatni wyraz musi się zgadzać stąd (−1)
2 * (−c) = 1 ⇒ c = −1
W(x) = (x − 1)
2(x + 1) = ...
Wymnóż i odczytaj współczynniki
4 lut 23:53
Radek:
Jak na to wpadłeś ?
5 lut 00:04
Marcin: Stawiam na doświadczenie, to są ciągle powtarzane te same schematy, których my musimy się
ładnie do maja wyuczyć
5 lut 00:07
Radek: Ja właśnie chciałem we ferie uzupełnić braki.
5 lut 00:08
Radek: ?
5 lut 00:12
Marcin: ferie to tylko dwa tygodnie, ale na pewno dasz sobie radę
5 lut 00:13
Godzio:
Jak na to wpadłem ?
No skoro dzieli się przez (x − 1)2 to W(x) jest postaci (x − 1)2 * coś
A teraz pytanie czym to "coś" może być. Mamy wielomian trzeciego stopnia, (x − 1)2 tworzy nam
wielomian drugiego stopnia, więc musimy przemnożyć przez funkcję liniową.
(x − 1)2 * (dx + c), no ale przy x3 jest jedynka więc d = 1, z rozwiązania już jest pokazane
skąd się c bierze
6 lut 14:00