Ciag
Andrzej K.: Zbadac monotonicznosc, ograniczonosc ciagu:
Tak wiec wydaje sie, ze mamy:
∀n∊N: −2≤a
n≤9
| n2+2n+1 | | 2n+4 | |
| ≥−2⇔ |
| ≥−3, wtedy oczywistym jest, ze: ∀n∊N,n≥2: 2n+4>0 ∧ n3−3>0, |
| n2−3 | | n2−3 | |
| | 2n+4 | | 6 | |
zatem dla n≥2 |
| >0, czyli w szczegolnosci ≥−3, a dla n=1 mamy: |
| =−3≥−3 |
| | n2−3 | | −2 | |
| n2+2n+1 | | n2+2n+1−9n2+27 | | 4n2−n−14 | | −n−2 | |
| ≤9⇔ |
| ≤0⇔−2* |
| ≤0⇔ |
| ≥−4 |
| n2−3 | | n2−3 | | n2−3 | | n3−3 | |
| | −7 | |
dla n≥2: −n−2≥−4n2+12⇔ 4n2−n−14≥0⇔n∊(−∞, |
| ]∪[2,∞), czyli w szczegolnosci dla n≥2, zatem |
| | 4 | |
nierownosc jest takze prawdziwa.
Monotonicznosc:
∀n∊N, n≥2: a
n≥a
n+1
| (n+1)2 | | (n+2)2 | |
| ≥ |
| |
| n2−3 | | n2+2n−1 | |
Wtedy oczywiscie n
2−3>0, n
2+2n−1>0, zatem mnozac przez mianowniki i przeksztalcajac dostaje:
n
2+5n+5≥0, co jest dosc oczywista prawda dla n≥2
Czy te dowody sa w porzadku?
4 lut 23:25
Andrzej K.:
Czy bylby ktos w stanie sprawdzic? :s
5 lut 07:57
wredulus_pospolitus:
I jaką odpowiedź piszesz w odniesieniu do monotoniczności
5 lut 08:47
Andrzej K.: Ciag jest malejacy poczawszy od wyrazu drugiego.
5 lut 08:50
Andrzej K.: (ogolnie nie jest monotoniczny

)
5 lut 08:50
wredulus_pospolitus:
oooo ... to tak ... dobrze masz
tylko taka rada ... jak dodajesz/odejmujesz obustronnie to lepiej napisz to po −4 po obu
stronach i dopiero później przekształcaj ułamek ... wykładowca może przez omyłkę nie zwrócić
na to uwagę
5 lut 08:53
Andrzej K.: W zasadzie to tutaj tylko tak skrotowo pisalem, bo inaczej wyszla by jeszcze wieksza sciana
tekstu. Dziekuje za sprawdzenie i jeszcze wlasciwie mam takie pytanie...czy dalo by sie to
moze jakos krocej udowodnic? Bo mam wrazenie, ze strasznie sie w tym motam (mimo poprawnosci)
i pewnie mozna o wiele szybciej to zrobic...
5 lut 08:59
wredulus_pospolitus:
zacząłbym od określania monotoniczności,
z niej wychodzi, że od n>2 masz ciąg malejący ... lim an = 1 => a2 ≥ an ≥ 1 dla n≥2 ,
zostaje dołożenie a1 ... i już masz: ∀n a2 ≥ an ≥ a1
5 lut 09:04
wredulus_pospolitus:
korzystasz tutaj z twierdzenie: Ciąg monotoniczny i zbieżny jest ograniczony
5 lut 09:05
Andrzej K.: A rzeczywiscie, trafna uwaga − dzieki.
5 lut 09:09
wredulus_pospolitus:
i w tym momencie cała ta 'ściana' zostaje skrócona do określenia monotoniczności + dwóch
linijek
5 lut 09:11