pochodne
onix: jak zbadac rozniczkowalnosc funkcji x|x| ?
4 lut 23:01
Mila:
Z definicji w zerze.
4 lut 23:02
onix: mozna by prosic o cos wiecej bo nadal nie wiem jak to zrobic...
4 lut 23:09
onix:
f(x) − f(x0)x−x0 = x|x| − 0*0x|x|−0 = 1
to wystarczy?
4 lut 23:15
PW: Oczywiście że nie wystarczy, tylko zaciemniło obraz prostego pytania.
Funkcja
| | ⎧ | −x2 dla x∊(−∞,0) | |
| f(x) = x|x| = | ⎩ | x2 dla x∊[0,∞) |
|
jest różniczkowalna na przedziałach otwartych (−
∞,0) i (0,
∞) − wiemy to, nie będziemy w kółko
dowodzić. Wątpliwość powstaje czy jest różniczkowalna w zerze − tak jak napisała
Mila.
Badamy więc granice ilorazu różnicowego w zerze:
| | ⎧ | −x dla x∊(−∞,0) | |
| = | ⎩ | x dla x∊[0,∞) |
|
− oczywiście granice lewo− i prawostronną. Jeżeli okażą się równe, to pochodna w zerze
istnieje.
5 lut 11:29
PW: Za wcześnie skończyłem − zapomniałem o bardzo dziwnej rzeczy. Popatrz − Ty wyliczyłeś, że
pochodna w zerze jest równa 1, a ja − że równa 0 (granice ilorazu różnicowego są zerami) . Kto
popełnił bład?
5 lut 11:37