wyznaczyc równanie okregu
Tomek: wyznaczyć równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(1,1) i stycznego do prostych 7x+y−3=0,
x+7y−3=0
24 paź 12:21
Tomek: proszę o pomoc
24 paź 12:33
Andrzej: Zaraz napiszę, jest troszkę liczenia, ale już mi wyszło
24 paź 13:15
Andrzej: 1. Zrób porządny rysunek w układzie współrzędnych. Powinieneś w tym momencie zobaczyć że
zadanie ma dwa rozwiązania − istnieją dwa takie okręgi.
2. Środek szukanego okręgu leży na dwusiecznej kąta między szukanymi prostymi.
Znajduję równania tych dwusiecznych:
| | |7x+y−3| | | |x+7y−3| | |
|
| = |
| |
| | √50 | | √50 | |
stąd otrzymujemy równania dwusiecznych y = x i y = −x, nas interesuje to pierwsze (patrz
rysunek).
3. Styczna do szukanego okręgu w punkcie A ma równanie y+x−2=0
4. Środek szukanego okręgu leży na dwusiecznej kąta między tą styczną a którąś z danych
prostych.
Znajduję znowu równanie tych dwusiecznych.
| | |7x+y−3| | | |x+y−2| | |
|
| = |
| |
| | √50 | | √2 | |
| | 13 | | x | | 7 | |
stąd otrzymuję równania dwusiecznych y = −2x + |
| oraz y = |
| + |
| . |
| | 6 | | 2 | | 4 | |
5. Przecinając te dwusieczne z otrzymaną wcześniej dwusieczną y = x dostaję środki szukanych
| | 13 | | 13 | | 7 | | 7 | |
okręgów: O1 ( |
| , |
| ) oraz O2 ( |
| , |
| ). |
| | 18 | | 18 | | 2 | | 2 | |
6. Promienie szukanych okręgów to odległości ich środków od punktu A.
24 paź 13:29
Andrzej: errata do punktu 2. oczywiście między DANYMI prostymi, a nie między szukanymi, sorki
24 paź 13:31
Tomek: dzięki bardzo
24 paź 13:33