Pochodna z tg(x^2)
Karol: Witam! Czy takie obliczenie pogodnej tg(x
2) jest poprawne?
| | 1 | | x2 | | 2x3 | |
(tg(x2))' = |
| * (x2)' = |
| * 2x = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
Jeżeli nie, poprosiłbym o wyjaśnienie jak to inaczej wykonać. Z góry dzięki za odowiedź.
4 lut 22:37
Karol: oczywiście pochodnej, nie pogodnej

i jeszcze tam w pierwszym działaniu zgubiłem x
2
4 lut 22:40
Ajtek:
Zauważ, że masz jako argument x
2.
| | 1 | |
Zatem: (tg(x2))'= |
| *(x2)'=... |
| | cos2(x2) | |
I skąd w liczniku później x
2
4 lut 22:41
Mila:
| | 1 | | 2x | |
(tg(x2))'= |
| *2x= |
| |
| | cos2(x2) | | cos2(x2) | |
4 lut 22:44
Ajtek:
Witaj
Mila

.
4 lut 22:44
PW: [f(g(x)] ' = f '(g(x))g'(x)
− skąd wzięło się x2 w liczniku?
4 lut 22:45
Ajtek:
Cześć
PW 
.
4 lut 22:46
PW: Witajcie, i dobranoc. Refleks szachisty nie daje mi szans
4 lut 22:46
Ajtek:
Nie przesadzaj

. Spokojnej

.
4 lut 22:47
Mila:
Witajcie, zaraz będzie DOBRANOC.
Ajtek, mozesz mi podać tytuł utworu, którego motywy przewijają się w Moralności Pani
Dulskiej, główną rolę grała A. Seniuk. (wersja telewizyjna)
4 lut 22:51
Ajtek:
Poszukam
4 lut 22:52
Mila:
Myślałam, że wszystko masz w pamięci. POzdrawiam i dziękuję.
4 lut 22:53
Karol: Dzięki za pomoc, już wszystko jasne. x2 zamiast wrzucić pod x do mianownika, zapisałem do
licznika, dlatego ten błąd.
4 lut 22:57
pomocka: 1/cosx2 * 2x
4 lut 22:58
Ajtek:
Akurat tej sztuki nie oglądałem

. Tzn z Anną Seniuk.
4 lut 23:01
Karol: Mila z tego co mi wiadomo Pani Seniuk występowała w spektaklu Teatru Telewizji z 1992 r w roli
Dulskiej
4 lut 23:09
Mila:
Dziękuję Karol, poszukam opisu.
4 lut 23:11
4 lut 23:15
Ajtek:
Mila musiałbym obejrzeć tą sztukę, szukając przewodniego wątku muzycznego.
4 lut 23:25
Mila:
A skąd ten sin2(x2).
4 lut 23:36
Ajtek:
Też nad tym myślę

.
4 lut 23:38
Karol: Użyłem kalkulatora do liczenia pochodnych i podaje taki wynik, i teraz już nie wiem czy po
przekształceniach te wyniki są sobie równe czy jak...
4 lut 23:39
Ajtek:
Jak bawisz się kalkulatorem, to dowiedź jego wyników

.
4 lut 23:40
4 lut 23:44
Karol: Właśnie z niego korzystałem i wyświetla taki wynik
4 lut 23:46
daras: pogodna to jednak ładniej brzmi
5 lut 00:01
5 lut 16:15