Dziedzina funkcji, monotonicznosc.
ringen: Czemu dziedzina tej funkcji:
to wszystkie liczby z wyjatkiem 3?
| | 1 | |
Przecież x−13 = |
| , więc liczby pod pierwiastkiem nie mogą być ujemne  |
| | 3√x | |
Gdy porównuje funkcje do 0 to otrzymuje dziwnym trafem x=−6 (potrzebne do monotonicznosci)
4 lut 22:25
Ajtek:
Masz pierwiastki stopnia nieparzystego, dlatego x∊R, ponieważ np. 3√−8=−2
4 lut 22:27
ringen: A gdy później porównuje licznik do zera, to powinienem pomnożyć przez x13 czy
x43? wydaje mi się, że ta druga opcja skoro w dziedzinie są też ujemne liczby.
4 lut 22:34
Ajtek:
Prawdę mówiąc, ten licznik jest kiepsko widoczny.
4 lut 22:37
ringen: Pierwszy x jest do potęgi 2/3 (a liczba przed nim to −1/3), drugi −1/3
4 lut 22:38
5-latek: Czesc
Ajtek
4 lut 22:40
Ajtek:
Cześć kiepsko ukrywający się
5−latek 
.
| | 1 | |
− |
| x 2/3−2x −1/3 |
| | 3 | |
4 lut 22:43
ringen: Tak, o to chodzi
4 lut 22:44
Ajtek:
No i w czym problem?
4 lut 22:45
ringen: Jak to rozwiązać, gdy przyrównamy to do zera? Jeszcze jedno, czy do dziedziny nalezy 0?
4 lut 22:49
Ajtek:
Yyy chyba nie

.
4 lut 22:50