zadanie z puszką
syn: cylindryczna puszka do konserw jest zrobiona zmetalu, którego koszt wynosi 2gr. za cm2. Znaleść
wymiary puszki o objętości równej 400cm3 dla której koszt materiału do produkcji jest
najmniejszy
4 lut 21:56
syn: up
4 lut 22:03
daras: konserwy są niezdrowe
4 lut 23:59
pigor: ...,
| | 400 | | 400 | |
πr2H=400 ⇒ H= |
| i Pc(r)=2πrH+2πr2= 2π(r* |
| +r2), |
| | 2r2 | | 2r2 | |
| | 200 | |
czyli Pc(r)=2π( |
| +r2) , więc koszt będzie najmniejszy, gdy ta powierzchnia − |
| | r | |
− funkcja P
c będzie najmniejsza, no to pobaw sie pochodną P
c'(x) i znajdź wymiary
r, H dla których P
c(r,H)= P
min.,,,
5 lut 00:48