kombinatoryka
bibi: Błagam pomóżcie to rozwiązać


Rzucam trzema kostkami do gry. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymam sumę oczek mniejszą od 17.
24 paź 12:04
Andrzej: Oblicz to przez zdarzenie przeciwne − suma oczek większa lub równa 17.
24 paź 12:32
bibi: Ale ja i tak nie umiem tego obliczyć
24 paź 13:40
Andrzej: #Ω = 6 * 6 * 6 = 216
A − suma oczek mniejsza od 17
A' − suma oczek większa lub równa 17
A' = {(666), (566), (656), (665)}
#A' = 4
| | 212 | | 53 | |
P(A) = 1 − P(A') = |
| = |
| |
| | 216 | | 54 | |
24 paź 13:47
bibi: Dziękuję to dla mnie czarna magia
24 paź 13:52