Wrzucam zadania z rozwiazaniami :)
akante: 1.a
xfy
1 ⋀ xfy
2 ⇒ y
1 = y
2
Nie moze tak byc bo mozna chyba miec dwie zony?
1.b
xfy
1 ⋀ xfy
2 ⇒ |y
1| = |y
2|
jest funkcją totalną
x
2 = |y| wartosc bezwzgledna jest zawsze dodatnia kwadrat tak samo wiec jest totalna
srednio juz pamietam jak to robic ale chyba jakos tak
4 lut 21:26
PW: Wsisko totalnie loziumieć. Dwie ziony.
4 lut 21:31
akante:

2,3,5,6,10,12,28,30
najwieksze:brak
najmniejsze:brak
minimalne:5,2,3
maksymalne :28,30,12
inf(2,4): jakim chujem jak tu nie ma czworki?
sup(5,6,10): 30
4 lut 21:32
Ajtek:
Wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia

Kwadrat liczby jest zawsze dodatni
4 lut 21:33
Ajtek:
akante chyba nie ten wątek

.
4 lut 21:34
akante: jak macie jakies wskazowki to walcie

wrzucam kolegom zadanka nie chce ich wprowadzac w blad
a dawno nie robilem tych zadanek

Ajtek jak inaczej udowodnic?
X−Y ∊R
a x
2=|y|
4 lut 21:36
Ajtek:
Nie mam pojęcia

. Ale 0
2=0 nie jest dodatnie, |0|=0 również nie jest dodatnie.
4 lut 21:37
akante: Wyznacz zbiory A,B,A∩B,A/B jeżeli A={x∊R:−x2 +2x + 3≤0} B={x∊R:3x+1>−5}
4 lut 21:40
akante: mhmm no tak masz racje ale w dalszym ciagu sie rowna co do wartosci a o to chodzi chyba przy
sprawdzaniu czy jest totalna chociaz nie za bardzo pamietam
4 lut 21:40
Ajtek:
akante to zadanie ze zbiorami to śmiech przecież jest.
4 lut 21:43
akante: nom
4 lut 21:52
akante: ale na funkcjach z tym pierwszym mam problem
4 lut 21:52
akante: A
√Δ =4
x1 = −b − √Δ2a
x2 = −b + √Δ2a
x1 = 3
x2=−1
A=(−∞,−1> U <3,+∞)
B
3x+1>−5
3x>−6
x>−2
B=(−2,+∞)
4 lut 21:56
akante: A∩B=(−2,−1> U <3,+∞)
A/B = (−∞,−2>
4 lut 21:58
akante: jb cos zle bylo to poprawiaz prosze
4 lut 21:58
Ajtek:
Okej jest.
4 lut 22:00
akante: 2. Udowodnij ze dla dowolnych zbiorow A,B,C Mamy:
a)(B∩C)∪A = (B∪A)∩(C∪A)
b)(A∩B)'=A'∪B'
Ktos pomoze z drugim tutaj?
4 lut 22:02
akante: ja to widze tak
a)
(x∊B⋀x∊C)⋁x∊A
mhmm a co dalej ? troche juz pozapominalem

korzystam z rodzielnosci ∨ wzgledem ∧
i wychodzi mi prawa strona czyli : (B∪A)∩(C∪A)
to bylby wystarczjaacy dowod?
4 lut 22:07
akante: zad 3.
Na plaszczyznie z prostokatnym ukladem wspolrzednym zaznacz punkty ktorych wspolzedne naleza do
iloczynu kartezjanskiego AxB gdy A =<−2;2> B=<−1,1> U {3}
z tym tez mam problem ktos potrafi?
4 lut 22:12
akante: z 4 Podaj wszystkie elementy zbiory potegowego P(A) gdy A={a,b,1,0}
rozw.
P(A) = {{Φ},{a},{b},{1},{0},{a,b},{a,1},{a,0},{b,1},{b,0},{1,0},{a,b,1},{a,b
,0},{0,b,1},{0,1,a},{a,b,1,0}}
4 lut 22:17
akante:

tam jest minus jeden i dwa
i to rozwiazanie trzeciego chyba
nalezy do tego iloczynu to co zakratkowane i te dwie kropki na prawo i lewo od 3
4 lut 22:23
akante: 9,0,1,2,4,7,6,3
wybieranie)
0,9,1,2,4,7,6,3
0,1,9,2,4,7,6,3
0,1,2,9,4,7,6,3
0,1,2,3,4,7,6,9
0,1,2,3,4,6,7,9
babelkowe)
0,9,1,2,4,7,6,3
0,1,9,2,4,7,6,3
0,1,2,9,4,7,6,3
0,1,2,4,9,7,6,3
0,1,2,4,7,9,6,3
0,1,2,4,7,6,9,3
0,1,2,4,6,7,9,3
0,1,2,4,6,7,3,9
0,1,2,4,6,3,7,9
0,1,2,4,3,6,7,9
0,1,2,3,4,6,7,9
5 lut 22:28