Wykaż jesli...
Mati: | | a+b | | c+d | |
Wykaż, że jeśli b≠0 i d≠0, to ab = cd⇔ |
| = |
| |
| | b | | d | |
Korzystam z własności proporcji:
b(a+b) =b(c+d)
ba+b
2=bc+bd /:b
a+b=c+d/:b
No właśnie i nie wiem co dalej
4 lut 20:57
Mati: Aa już chyba wiem mam błąd...
4 lut 20:59
Mati: Poprzednie mi wyszło, miałem błąd

a jak zrobić coś takiego bo w tym to już nie wiem...?
| | a2+b2 | | b2 | |
Wykaż, że jeśli a,b,c ∊ ℛ − {0} i ab=bc, to |
| = |
| |
| | b2+c2 | | c2 | |
| | a2+ca | | ca | |
b2 = ca |
| = |
| |
| | b2+c2 | | c2 | |
Czy dobrze zacząłem? I co dalej? proszę o pomoc
4 lut 21:18
zombi: Możesz, żeby było ci łatwiej równoważnie przekształcić
| a2+b2 | | b2 | |
| = |
| /*c2(b2+c2) |
| b2+c2 | | c2 | |
⇔
(a
2+b
2)c
2 = (b
2+c
2)b
2
4 lut 21:26
Mati: A czy mógłby ktoś to rozwiązać?
4 lut 21:40
zombi: Przecież to co ci powiedziałem to właściwie koniec, tylko wykorzystaj warunek, który zapisałeś,
że b2=ac
4 lut 21:43
Mati: 1)To co pomnożyłeś obie strony to mam coś z tym zrobić?
2) czyli(a2+ca)c2=(ca+c2)b2? Mam wymnożyć te nawiasy przez czynnik poza nimi?
4 lut 22:24
Mati:
4 lut 23:01
pigor: ...., z założenia :
ab= cd /+1 ⇔ ab+1= cd+1 ⇔ a+bb= c+dd . c.n.w.
4 lut 23:33
Eta:
4 lut 23:38