jerey: 2 zadania z arkusza
dla jakich liczb dodatnich naturalnych n nierównosc 1+2+3+...+n<2n+2 jest prawdziwa.
dla n∊{1,2,3}
dla n∊{1,2,3,4}
dla n ≥4
dla n ∊{0,1,2,3}
moze mi ktos wytłumaczyc? podstawiałem i wychodzi na to ze n≥4 spełniają warunek, jednak w odp
jest inaczej. nie ogarniam
to samo 2 zadanie
| | x2+1 | | 1 | |
Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)= |
| dla x≠ |
| |
| | 2x−1 | | 2 | |
wowczas
f(x+1)=?
| | x2+2x+2 | |
znow w odpowiedzi mam ze f(x+1)= |
| dlaczego w mianowniku mam wyrazenie z +? |
| | 2x+1 | |
4 lut 20:52
Marcin: załóżmy że w pierwszym z n podstawisz sobie 5
1+2+3+4+5<12?
15<12?
4 lut 20:56
BlackHawk: nie rozumiem jaki masz problem w zadaniu 2.
do wzoru f(x)=x2+12x−1 wstawiasz za wszędzie zamiast x (x+1)
wtedy masz f(x+1)=(x+1}2+12(x+1)−1=x2+2x+1+12x+2−1=x2+2x+22x+1
Rozumiesz?
4 lut 21:02
Mila:
1)
| | 1+n | |
L=Sn= |
| *n suma n wyrazów ciągu arytm. |
| | 2 | |
n
2+n<4n+4
rozwiąż.
2)
| | (x+1)2+1 | |
f(x+1)= |
| teraz oblicz |
| | 2*(x+1)−1 | |
4 lut 21:02
jacus: po co się męczyć w jakieś wzory? podstawiasz w pierwszym...
przez te wzory to dzieciaki myśleć zapominają...
4 lut 21:05
jerey: jezu ale debil ze mnie teraz dopiero ogarnąłem 2 zadanie.
4 lut 21:14