matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
Kris:
Granica funkcji lim(n−>1) (x
3
+2x−3)/(x
2
−4x+3) pomoże ktoś?
4 lut 20:15
Janek191:
Reguła de l' Hospitala
x
3
+ 2x − 3
3 x
2
+ 2
5
lim x → 1
= lim x→1
= −
x
2
− 4x + 3
2x − 4
2
4 lut 23:11
pigor:
..., lub
x
3
+2x−3
0
(x−1)(x
2
+x+3)
lim
x→1
=[
]= lim
x→1
=
x
2
−4x+3
0
(x−1)(x−3)
x
2
+x+3
1+1+3
5
= lim
x→1
=
=
=
−2,5
. ...
x−3
1−3
−2
4 lut 23:22