Funkcje - Sprawdzenie zadania
Michał: Sporządź wykres funkcji y = −3x
2 + 2x + 1. Przedstaw funkcję w postaci kanonicznej i
iloczynowej.
p. kanoniczna
a = −3
b = 2
c = 1
Δ= b
2−4*a*c
Δ= 4−4*(−3)*1
Δ= 16
√Δ = 4
f(x)= a(x−p)
2+q = −3(x−
13)
2+
43 =
(−3x+
33)
2+
43
Postać iloczynowa:
X
1= −1
f(x)= a(x−x
1) (x−x
2)
Czy to jest dobrze? Proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawienie
4 lut 19:55
BlackHawk: w postaci kanonicznej masz błąd po ostatnim znaku równości. Nie możesz pomnożyć przez 3 nawiasu
jak nawias jest do kwadratu.
W postaci iloczynowej
w momencie gdy napisałeś x1 = −6/−6 to wynik powinien wyjść 1 a nie −1 bo minusy się
zredukują.
Reszta wydaje się być ok
4 lut 20:09
Michał: Faktycznie się pomyliłem. Dzięki
4 lut 20:13