układ równań
Tom: Rozwiąż układ rónań: x2 + y2 = 40
xy = 12
24 paź 11:48
24 paź 12:41
TNT: kłania się rozkład na czynniki pierwsze wielomianu:
y=12/x
x
2+(144/x
2)=40 | * x
2
x
4+144 = 40x
2
x
4−40x
2+144=0
x
2(x
2−40)+144=0
(x
2−40)(x
2+144)=0
rozwiązujesz te 2 równania kwadratowe wyznaczasz wszystkie iksy i wszystkie igreki
24 paź 13:06
Eta:
Do
TNT ...... to bzdury

odp: rozwiązaniem są pary: ( 2,6) (6,2) (−2,−6) ( −6,−2)
bo hiperbola przecina ten okrąg własnie w czterech takich punktach
24 paź 13:19
Tom: Do Eta. Jak to zrobić
24 paź 19:12
Eta:
Prosto
| 144 | |
| +y2 = 40 /* y2 , bo y≠0
|
| y2 | |
y
4 −40y
2 +144=0
y
2 = z y
4= z
2
to: z
2 −40z +144=0 Δ= 1024
√Δ= 32
z
1= 36 z
2 = 4
to:
y
2 = 36 v y
2= 4
y= 6 v y= −6 v y= 2 v y= −2
otrzymasz : x= 2 v x= −2 v x = 6 v x= −6
odp: rozwiaząniem są pary (2,6) , ( −2,−6), ( 6,2) , ( −6,−2)
25 paź 01:31