Zadania na zaliczenie
Mysia: Hejka

w tym semestrze zawaliłam trochę matematykę, Pan powiedział mi że da mi zaliczenie
jeśli będę w stanie wykonać kilka zawiłych zadań , proszę o pomoc

!
1. Oceń wartość logiczną zdania: 2∊ {X ∊ R : 2x
3 − 3x
2 + 1 = 0 }
2. Wiemy, że równanie x
2 + bx + c = 0 ma dokładnie jedno rozwiązanie. Wyznacz rozwiązania
równania x
2 + 2bx + 4c = 0
3. Liczba abcabc jest podzielna przez 10985. Jaka to liczba?
4. Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych, których różnica jest równa ich iloczynowi.
5. Wykaż, że jeżeli a+b+c = 0 (a ≠ 0 ), to ab + bc + ac < 0
BARDZO PROSZĘ O POMOC ! :C Jeśli można także jasne wytłumaczenie
4 lut 18:27
zawodus: 1. fałsz
2.
3.
może kalkulator i mnożyć?

nie będzie tego dużo
4.
x−y=xy
xy+y=x
y(x+1)=x
4 lut 18:31
zawodus: 5. zadanie podobne do zadania z matury 2013 z podstawy... poszukaj
4 lut 18:33
Mysia: a jakiś sposób dojścia do podanych wyników

?
4 lut 18:34
Mila:
zadanie 3
Liczbę abcabc zapisujemy tak:
x=100 000a+10 000b+1000c+100a+10b+c= po redukcji:
=100100a+10010b+1001c =
=1001*(100a+10b+c)=
=7*11*13*(100a+10b+c) w nawiasie masz liczbę trzycyfrową
10985=5*13*169 liczba 13 jest wspólnym czynnikiem obu liczb
5*169=845
x jest podzielne przez 10985⇔zawiera w rozkładzie wszystkie czynniki tej liczby,
dopiszemy czynnik trzycyfrowy 845
x=7*11*13*845=845845
Spr.
845845:10985=77
4 lut 19:02
PW: 3. wydaje się ciekawe.
10985•k = abcabc
Z uwagi na to, że 10985 < 11000, a wynik mnożenia jest liczbą sześciocyfrową, musi być k > 9
(dla k=9 jest
10985•9< 11000•9 = 99000 − a to jeszcze liczba 5−cyfrowa).
Liczba k=10 odpada, gdyż wtedy
10985•k = 10985•10 = 109850 nie ma postaci abcabc.
Wystarczy tak dalej mnożyć, żeby się przekonać, że 10985•77 = 845845.
To jest jednak sposób "babci pod piecem", na pewno nie na to czeka nauczyciel.
abcabc jest zapisem dziesiętnym liczby a105 + b104 + c103 + a102 + b101 = c100 =
a(105+102) + b(104+10) + c(103+1) = a102(103+1) + b10(103+1 + c(103+1) =
(103+1)(100a+10b+c) = (10+1)(102−10+1)(100a+10b+c) = 11•91(100a+10b+c)=11•13•7((100a+10b+c)
Ponieważ 10985 = 5•133, zapowiedziana podzielność oznacza, że dla pewnej naturalnej k
5•133•k = 11•13•7((100a+10b+c)
Równość ta oznacza, że liczba 100a+10b+c dzieli się przez 5•132 = 845, a że musi być
trzycyfrowa, to po prostu abc=845, czyli abcabc=845845.
4 lut 19:21
PW: A, znowu się niepotrzebnie nadłubałem, Mila jest lepsza.
4 lut 19:23