wielomiany
Piotruś: Na rysunku obok przedstawiony jest fragment wykresu funkcji wielomianowej y=W(x) , gdzie
st.W(x)=3. Funkcja W ma jedno miejsce zerowe 3, a do jej wykresu należą punkty A(4,19),
B(1,−8), C(−1,−16).
a) Napisz wzór funkcji W w postaci ogólnej.
b) Wykaż, że przekształcając wykres funkcji y=W(x) przez symetrię środkową względem początku
układu współrzędnych otrzymamy wykres funkcji G(x)=x
3+3x
2+3x+9.
link do rysunku
http://zapodaj.net/15cd6e6d86975.jpg.html
No więc zaczynając od a). Zapisałem wzór W(x)=(x−3)(ax
2+bx+c). Potem popodstawiałem ze
współrzędnych punktów, żeby obliczyć a b i c. Problem w tym, że mam trzy równania i jakbym nie
podstawił to niewiadome się zredukują. Albo ja już nie umiem rozwiązywać układów równań
4 lut 18:20
Piotruś: Proszę o pomoc.
4 lut 18:28
Bizon:
... na szybko to wychodzi
a=1
b=0
c=3
4 lut 18:40
Piotruś: z tych trzech równań?
4 lut 18:43
Bizon:
tak
4 lut 18:44
Bizon:
... i sprawdzają ...więc jest ok
W(x)=(x−3)(x2+3)
4 lut 18:46
Piotruś: to jeszcze się upewnie. Ja mam takie:
W(−4)=16a+4b+c=19
W(1)=−2a−2b+c=−8
W(−1)=−4a+4b−4c=−16
Masz tak samo?
4 lut 18:48
Bizon:
W(1)=−8=−2a−2b−2c
4 lut 18:52
Piotruś: To już wiem dlaczego nie wychodziło. Dzięki
4 lut 18:55
Bizon:
−
4 lut 18:56
zielony : Dlaczego w(1)= −2a−2b−2c skoro a12 +1b + c = a+b+c
29 sty 19:12
zielony : Skąd się bierze −2
29 sty 19:14
zielony : Ok już wiem, zapomniałem o (x−3)
29 sty 19:23