matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, ze liczba dzieli się przez 21.
Beatka ;D:
Wykaż, że liczba 5
1
2
−4
6
dzieli się przez 21.
24 paź 11:16
AS:
5
12
− 4
6
= (5
2
)
6
− 4
6
= 25
6
− 4
6
= (25 − 4)*(....) = 21*(....) a więc jest podzielne przez 21 bo zawiera czynnik 21
24 paź 11:23