trygonometria
Marcela: może ktoś sprawdzić. zrobiłam zad i nie wiem czy dobrze. oto zadanie. liczby a+1a oraz
a+2a ( a≠0) są odpowiedmio sinusem i cosinusem tego samego koąta ostrego.Oblicz a. i tak
− korzystałam najpierw z 1− trygonometrycznej
−układ równanń
− ostateeczne równanie a2+6a+5=0 i pierwiastki a1=−5 i a2=−2. Czy dobrze?
4 lut 17:33
Saizou :
(a+1)
2+(a+2)
2=a
2
a
2+2a+1+a
2+4a+4=a
2
a
2+6a+5=0
(a+5)(a+1)=0
a=−5 a=−1 zał a+2>0→a>−2 a+1>0→a>−1 a>0
zatem nie ma takiego kąta
4 lut 17:39
Łucja: tak pomyliłam sie w pierwiastkach . A czy na pewno nie ma takiego kąta? bo w sumie to miałam
tylko a wyliczyc.
4 lut 17:47
Saizou :
dla a=−5 a to jak najbardziej bo na rysunku powinna być wartość bezwzględna z
tych liczb
dla a=−1 sprzeczność (bo dla x∊(0:90
o) jest to fałsz)
sinx=0
cosx=1
przepraszam bardzo
4 lut 17:50
ICSP: taki trójkąt nie istnieje.
Bo dla dowolnego dodatniego a zachodzi :
a + 1 > a
zatem
Sprzeczność.
Czasem wystarczy pomyśleć.
4 lut 17:55
Saizou : też mi się tak wydawało, ale kolega mnie w bład wprowadził
4 lut 17:58
ICSP: Chociaż nie.
Nigdzie nie jest powiedziane, że a+1 jest bokiem.
Trójkąt 3,4,5 spełnia warunki zadania.
Odp a = −5
4 lut 18:00