Układy równań z wartością bezwzględną.
BlackHawk: Rozwiąż układy równań :
2|x| + y = 0
x − |y| = −1
odpowiedź to :
x=1 lub x=−1\3
y=−2 lub y=−2\3
a drugi to :
|x| + |y| = 4
4|x| − y = 1
odpowiedź to :
x=−1 lub x=1
y=3 lub y=3
Ps: Jako że jestem tutaj nowy, chciałbym wszystkich serdecznie pozdrowić i przywitać.
Niby te układy rozwiązuje, i wychodzą mi poszczególne wyniki, jednakże zamiast dwóch wychodzą
mi np. 4 i nie wiem które wyselekcjonować po za tym, mój sposób wydaje się przynajmniej dla
mnie co najmniej zagmatwany i chciałbym zobaczyć jak rozwiąże to ktoś inny.
Pozdrawiam !
4 lut 17:13
zawodus: zwykłe układy na podstawianie..
pokaż swoje rachunki to wykluczymy błędne rozwiązania.
4 lut 17:15
ZKS:
Z równania 2|x| + y = 0 wynika że y ≤ 0 zatem drugie równanie możemy zapisać jako
x + y = −1 odjęcie stronami i mamy
2|x| − x = 1
2|x| = x + 1 (zał. x ≥ −1)
2x = x + 1 ∨ 2x = −x − 1
4 lut 17:23
BlackHawk: Ja pisałem to tak
2|x|+y=0
x−|y|=−1
y=−2|x|
x−|−2|x||=−1
y=−2|x|
x−2|x|=−1
z drugiego równania
x−2x=−1 lub x+2x=−1
−x=−1 3x=−1
x=1 x=−1\3
dla x=1 dla x=−1\3
y=−2 y=−2*1\3=−2/3
a drugie robiłem w ten sposób
|x|+|y|=4
4|x|−y=1
|x|=4−|y| wstawiam to w drugie równanie
4(4−|y|)−y=1
zajmuje się drugim równaniem
16−4|y|−y=1
−4|y|−y=−15
−4y−y =−15 lub 4y−y =−15
−5y=−15 3y=−15
y=3 y=−5
dla y=3 dla y=−5
x=4−3=1 x=−1
w drugim układzie równań nie zgadza mi się drugi wynik ( tam gdzie wyszło y=−5) możecie mi
pomóc bądź coś doradzić..?
Niby z matfizu a nie wpadam czemu jest nie tak ...
4 lut 17:39
Mila:

Rozwiązujesz bez założeń.
1) 2|x| + y = 0
x − |y| = −1
Metoda algebraiczna − Zobacz sposób
ZKS 17:23
2)
|x| + |y| = 4
4|x| − y = 1
Metoda graficzna
wykres równania
|x| + |y| = 4
y=4|x|−1
Odczytuję : ( nie zawsze tak jest, ale warto sprobować)
(1,3), (−1,3) i to należy sprawdzic.
Metoda algebraiczna:
|x|+|y|=4
4|x|−y=1
|x|=4−|y| zauważ, że 4−|y|≥0⇔|y|≤4⇔
y∊<−4,4>
4*(4−|y|)−y=1
16−4|y|−y=1⇔4|y|+y=15
(1) y≥0⇔masz równanie: 4y+y=15⇔y=3∊D
podstawiam 4|x|−3=1
4|x|=4
x=1 lub x=−1
Mamy pary: (1,3), (−1,3)
(2) y<0
−4y+y=15
−3y=15
y=−5∉D
Odp.(1,3), (−1,3)
4 lut 18:22
BlackHawk: Dzięki Mila i ZKS. A mój sposób rozwiązania pierwszego układu ma jakieś błędy mimo dobrego
wyniku ?
4 lut 18:48
Mila:
Brak założeń nie wpłynął na wynik. W przypadku Twojej metody należało sprawdzić rozwiązania.
Jednak w drugim już tak się nie udało.
4 lut 19:07
BlackHawk: dziękuję za pomoc
4 lut 19:10
Mila:
4 lut 19:11