F. Odwrotna
Sonik: Znajdź funkcję odwrotną do f(x)=√2x+3
4 lut 16:56
PW: 1. Dziedzina
2. Dowód różnowartościowości (bo jak nie, to nie ma co odwracać).
4 lut 17:06
Sonik: Mam 2 rozwiązania i nie wiem czy którekolwiek jest poprawne

Df=<−3/2 ; +∞) Wf=<0;∞) funkcja jest róznowartosciowa i "na"
y=
√2x+3 (
2)
y
2=2x+3
−2x=3−y
2
x=−3/2+ 1/2y
2
I to mam problem czy zrobic:
| | x2 | |
y= |
| −3/2 czy y2= 1/2x −3/2 |
| | 2 | |
y=
√1/2x−3/2
4 lut 17:09
PW: Doszliśmy do słusznego wniosku, że
− i to koniec zadania. Wyznaczyliśmy wzór określający x w zależności od y.
Moglibyśmy np.napisać, że jeśli f(x) =
√2x+3, to funkcja odwrotna g jest określona wzorem
Niektórzy mają nieprzepartą chęć oznaczania zmiennej symbolem x, więc piszą
Wiesz przecież, że można równie dobrze napisać (symbol zmiennej może być dowolny):
− Pani doktor, a czy można w takim razie oznaczyć zmienną symbolem "dź"? − Zapytał jeden z
moich kolegów na wykładzie i mocno się naraził.
4 lut 17:23
zawodus: Oznaczenia są umowne i tylko od wykładowcy zależy jakie zasady sobie wymyśli....
Ja jestem zdania, że najważniejsza jest myśl zawarta w zapisie, a nie sam zapis...
4 lut 17:30