równanie trygonometryczne
Adrian: Witam, rozwiązałem równanie trygonometryczne z którego otrzymałem rozwiązanie, że
sin2x= −1/2 lub sin2x=1 i właśnie tu mam problem chodzi o to 2x które jest problemem nie wiem
jak mam tu obliczyć x, w sytuacji gdybym miał np. sinx=1 to wtedy rysuje funkcje sinusa i
odczytuje rozwiązanie.
próbowałem zrobić to tak że 2x=a i liczyłem sina=−1/2 i sina=1 odczytać z wykresu rozwiązanie i
za a podstawić 2x ale chyba tak się tego nie da zrobić bo inna odp. wychodzi

Proszę wytłumaczyć mi jak się to rozwiązuje z góry dziękuje.

Ps. jeszcze mam dane że x ∊ <0,π>