matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przygotowanie do matury 6
bodziu:
Przekrój osiowy stożka opisanego na kuli o promieniu R jest trójkątem prostokątnym. Oblicz ocjętość stożka.
4 lut 16:29
dero2005:
r
= tg45
o
= 1
h
r = h
R
√
2
= sin45
o
=
h−R
2
h = R(
√
2
+1)
πr
2
*h
V =
=
3
4 lut 17:56