jak wyznaczyć X i Y
Monila: Układ równań:
xy(8−3x−2y)=0
x2(4−x−y)=0
jak wyznaczyć z tego układu równań x i y ?
wiemy że x,y > 0
4 lut 16:26
wredulus:
Z drugiego rownania wyznacz .. y ... podstaw do pierwszego
4 lut 16:31
ZKS:
Skoro wiemy że x oraz y są dodatnie to możemy podzielić w równaniu pierwszym przez xy a w
równaniu drugim x2. Dostaniesz łatwy układ równań do rozwiązania. Należy również pamiętać
po rozwiązaniu układu że x ; y > 0.
4 lut 16:32
Monila: x powinien wyjść 2
4 lut 16:36
ZKS:
Nie ma opcji że z układu który podajesz wyjdzie x = 2 sprawdź sama.
4 lut 16:45