matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema lokalne 2 zmiennych
Monila:
f(x,y)=x
2
y(4−x−y) , x,y > 0 obliczyłam pochodne I rzędu, przyrównałam do zera i wyszło xy(8−3x−2y)=0 x
2
(4−x−y)=0 jak wyznaczyć z tego układu równań x i y ?
4 lut 16:23