statystyka
xd: Z urny zawierającej kule w dwóch kolorach wybieramy losowo dwie. Prawdopodobieństwo wylosowania
co najmniej jednej kuli białej jest równe 815, a prawdopodobieństwo wybrania co najwyżej
jednej kuli białej jest równe 1415. Wobec tego prawdopodobieństwo wybrania dokładnie
jednej kuli białej jest równe
A. 1115 B. 715 C. 115 D. 615
4 lut 16:22
Patronus:
x − białych
y − innego koloru
| | | | (x+y)! | | (x+y−1)(x+y−2) | |
|Ω| = | = |
| = |
| |
| | | (x+y−2)!2! | | 2 | |
| | | | | | | | (x−1)x | | (x−1)x + 2xy | |
|A| = | + | * | = |
| + xy = |
| |
| | | | | 2 | | 2 | |
| | | | | | | | (y−1)y | | (y−1)y + 2xy | |
|B| = | * | + | = xy + |
| = |
| |
| | | | | 2 | | 2 | |
| | |A| | | (x−1)x + 2xy | | 2 | |
P(A) = |
| = |
| * |
| = U{8]{15} |
| | |Ω| | | 2 | | (x+y−1)(x+y−2) | |
| | |B| | | (y−1)y + 2xy | | 2 | | 14 | |
P(B) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | |Ω| | | 2 | | (x+y−1)(x+y−2) | | 15 | |
i tylko rozwiązać
4 lut 16:29
xd: dziękuje

ale i tak nic z tego nie rozumiem.
4 lut 17:22