Pierwiastki wielomianu i rozkład na czynniki.
Muzyk: Cześć, jak powinny wyglądać poprawne odpowiedzi?
1. Podaj pierwiastki wielomianu
W(x)=2x5−4x4−x7−2x6
2. Postać iloczynowa?
a) W(x)=3x6−9x5−12x4
b)W(x)=9x5−x
4 lut 16:16
Patronus:
1. W(x) = 2x4(x−2) − x6(x−2) = (2x4−x6)(x−2) = x4(2−x2)(x−2) = x4(√2+x)(√2−x)(x−2)
i juz widać pierwiastki
4 lut 16:19
Patronus:
1. W(x) = 2x4(x−2) − x6(x−2) = (2x4−x6)(x−2) = x4(2−x2)(x−2) = x4(√2+x)(√2−x)(x−2)
i juz widać pierwiastki
4 lut 16:20
Patronus: Coś się spsuło z wysyłaniem

2.
a) W(x) = 3x
4(x
2 − 3x − 4) = 3x
4(x−4)(x+1)
b) W(x) = x(9x
4−1) = x(3x
2+1)(3x
2−1) = x(3x
2+1)(
√3x+1)(
√3x−1)
4 lut 16:22
Muzyk: O masz, ale klops, zaciąłem się na x4(2−x2)(x−2).
4 lut 16:23