Przydotowanie do matury 2
bodziu: Środkowe trójkąta równoramiennego ABC o podstawie AB poprowadzone z wierzchołków A = (2,0)
i B = (0,2) są prostopadłe, Znajdź współrzędne wierzchołka C.
Wyniki spokojnie można otrzymać z rysunku ale jaki zapis do tego zadanka?
4 lut 16:11
bodziu: Pomoże ktoś?
5 lut 16:03
Mila:

Będą dwa rozwiązania .
ΔAMB, ΔAKB−Δprostokątne.
środkowe Δ przecinają się w jednym punkcie, w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka .
y=x − prosta w której zawiera sie środkowa poprowadzona z wierzchołka C.
Górny Δ
P(3,2) − środek AC
AP
→=[1,2]
(3,2)→T
[1,2]→
C1(3+1,2+2)=(4,4)
Podobnie z dolnym Δ
C
2(−2,−2)
5 lut 17:17