rozwiąż równanie
ania: proszę o pomoc w przekształceniu
2cos2x+2cos4x+3sin22x=1
mimo wielu prób− nie wychodzi, proszę o pomoc
4 lut 16:09
PW: Wskazówka tyleż uniwersalna co mało użyteczna gdy się nie wie jak: doprowadzić do "jedności
argumentów" − czyli mają wszędzie być np. 2x.
Walczymy zatem z cos4x:
cos4x = cos2(2x) − sin2(2x)
O, i już łatwo.
4 lut 16:12
Patronus:
2cos2x + 2(cos22x − sin22x) + 3sin22x = 1
2cos2x + 2cos22x − 2sin22x + 3sin22x − 1 = 0
2cos2x + 2cos22x + sin22x − sin22x − cos22x = 0
cos22x + 2cos2x = 0
cos2x (cos2x + 2) = 0
może tak?
4 lut 16:15
ania: a skąd w 3 linijce to ostatnie −cos2x ?
4 lut 16:24
Patronus: z 1 trygonometrycznej
4 lut 16:33