System relacyjny
Pawel: Witam. Jest ktoś w stanie mi z tym pomóc się uporać ?
ZAD. 12. Dana jest formuła ∃x●(P(x,y)∧Q(x,y)), system relacyjny SR=<ASR,R1,R2> oraz
interpretacja danej formuły w systemie relacyjnym SR oznaczona I. Jeżeli nośnik systemu
relacyjnego ASR={a,b} i relacje: R1={<a,b>,<b,a>}, R2={<a,a>,<b,b>,<a,b>}, to:
A) Dla I(P)=R1 i I(Q)=R2 oraz dla wartościowania v(x)=a i v(y)=a formuła jest spełniona
B) Dla I(P)=R1 i I(Q)=R1 oraz dla wartościowania v(x)=a i v(y)=a formuła jest spełniona
C) Dla I(P)=R2 i I(Q)=R1 oraz dla wartościowania v(x)=a i v(y)=a formuła nie jest spełniona
Ktora odpowiedz moze byc prawidlowa?
4 lut 16:06