def pochodna
Sadman: kurczę, bo się plączę strasznie w rachunkach

mam na podstawie def. obliczyć pochodną funkcji
| | 1 | | 1 | |
lim |
| − |
| i to wszystko jeszcze przez Δx |
| | 1+(x+Δx)2 | | 1+x2 | |
4 lut 15:57
Mila:
| | 1+x2−(1+x2+2x*Δx+Δx2) | |
=limΔx→0 |
| = |
| | Δx*(1+(x+Δx)2)*(1+Δx) | |
| | −2x*Δx+Δx2 | |
=limΔx→0 |
| = |
| | Δx*(1+(x+Δx)2)*(1+Δx) | |
| | −2x+Δx | | −2x | |
=limΔx→0 |
| = |
| |
| | (1+(x+Δx)2)*(1+Δx) | | (1+x2)2 | |
4 lut 16:06
TorN: nie rozumiem pytania ? czego pochodna tej funkcji a ta granica to po co ?
4 lut 16:06
Sadman: Mila, dziękuję bardzo. Przejrzę jeszcze raz te moje rachunki i sprawdzę, gdzie zrobiłam błąd
4 lut 16:09
Janek191:
Ma obliczyć pochodną z definicji !
4 lut 16:09