pomocyy
M: hej wszystkim

mam zadane sporo zadań z matematyki.. niektóre zrobiłam a niektórych nie wiem jak zrobić. Jeśli
ktos bd znał rozwiązanie niech pisze

zad.1
liczba uczniow w klasie na koniec roku byla mniejsza o 5% od liczby uczniow na poczatku roku.
natomiast liczba dziewczat w klasie wzrosla z 40% na poczatku roku do 50% wszystkich uczniow
na koniec roku. jak zmienila sie liczba dziewczat na koniec roku w stosunku do liczby
dziewczat na poczatku roku szkolnego/
zad.2
z prostokatnej kartki o bokach 5x−1 i 5x+1 wycieto kwadrat o boku dlugosci x−2. wyznacz pole
otrzymanej figury.
zad. 3
kwadrat i koło mają rowne pola. jaka jest długość:
a)boku kwadratu wyrazona za pomoca dlugosci promienia kola
b)przekatnej kwadratu wyrazona za pomoca dlugosci promienia koła.
24 paź 10:35
tim: 2). Rysuję.
24 paź 10:42
tim:

Pole prostokąta:
(5x + 1)(5x − 1)
Pole kwadratu:
(x − 2)
2
Pole powstałej figury:
(5x + 1)(5x − 1) − (x − 2)
2 = ... Oblicz.
24 paź 10:44
tim: 3) Pomagam.
24 paź 10:45
tim:
3) Pole koła = πr2
Pole kwadratu = a2
πr2 = a2
a)
πr2 = a2 √
r√π = a
b)
a√2 = √2(r√π)
a√2 = r√2π
24 paź 10:46
M: dzieki

a nie wiecie jak zrobić to zadanie z procentami?
24 paź 14:37
Zbronek: zad 1)wzrosła o 7,5%
24 paź 15:21
M: Zbronek a jak to obliczyc? jakos mi nie chce wyjsc..
24 paź 16:45
Zbronek: x−liczba ucz. w kl. na pocz. roku
x−0,05x liczba ucz. na koniec roku
0,4x liczba dziewczyn na pocz. roku
0,5(x−0,05x) liczba dziewczyn na koniec roku
0,5(x−0,05x) =0,5*0,95x=0,475x czyli 47,5% x
Jeśli na pocz. było 40%,a na koniec 47,5%,to liczba wzrosła o 7,5%
24 paź 17:54
look: dzieki
24 paź 18:08
kulawy: wzrosła o 7,5%
A jak to obliczyć?
Pomyśl troche sama
24 paź 18:14