matematykaszkolna.pl
e^x Pawluszewicz: uzasadnic ze rownianie ex=x ma jednoznaczne rozwiazanie w przedziale (1/2, 1)
4 lut 15:39
wredulus_pospolitus: wskazówka: z własności Darboux
4 lut 15:40
Pawluszewicz: a cos wiecej ? bo malo mi to mowi
4 lut 17:22
zawodus: Google ci powie co to jest własność Darboux
4 lut 17:23
Pawluszewicz: wiem ze mi powie ale nadal nie rozumiem jak to uzasadnic. Sadze ze taki odpowiedzi typu Google mi powie moglbys sobie oszczedzic bo sam juz to przesledzilem
4 lut 17:25
PW: Kurde, chciałbym wiedzieć co to jest "jednoznaczne rozwiązanie". Są "dwuznaczne"?
4 lut 17:26
zawodus: Różne rzeczy ludzie wymyślają
4 lut 17:28
Pawluszewicz: wiem ze sa jendoznaczne i kazdy x ma przydzielony swoj "y" ale jak to sformulowac Np z stwierdzenia Darboux wynika ze ex=x ma jednoznaczne rozwiazanie na danym przedziale czy jakos da sie to obliczyc i podac?
4 lut 17:29
Pawluszewicz: tak mialem w poleceniu "jednoznaczne" na sesji
4 lut 17:29
PW: 1. Narysuj w przedziale [0,1] wykres funkcji f(x) = ex 2. Narysuj w tym przedziale wykres funkcji g(x) = x. Autor zadania miał na myśli, że te wykresy przecinają się w jednym punkcie nad przedziałem
 1 
[

, 1]. Oznacza to, że wykres g(x) jest styczny do wykresu f(x).
 2 
 1 
Styczność taka oznacza istnienie punktu x0∊[

, 1], w którym
 2 
f ' (x0) = 1. Wynika to z faktu, że pochodna to współczynnik kierunkowy stycznej, a styczna ma mieć równanie y=1•x.
4 lut 17:41
PW: A może temu mistrzowi polszczyzny szło o to, ze w sposób zdecydowany da się odpowiedzieć na pytanie, czy równanie ma rozwiązanie? Tak, zdecydowanie nie ma. f(x) = ex − x jest funkcją rosnącą, bo f '(x) = ex −1 ma na tym przedziale wartość większą od e1/2 −1 > 0.
 1 
Skoro jest rosnąca, to w każdym punkcie przedziału (

,1] osiąga wartość większą niż
 2 
 1 
f(

) = e1/2−1 > 0, zatem równość
 2 
f(x) = 0 nie może mieć miejsca.
4 lut 21:13