e^x
Pawluszewicz: uzasadnic ze rownianie ex=x ma jednoznaczne rozwiazanie w przedziale (1/2, 1)
4 lut 15:39
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
z własności Darboux
4 lut 15:40
Pawluszewicz: a cos wiecej ? bo malo mi to mowi
4 lut 17:22
zawodus: Google ci powie co to jest własność Darboux
4 lut 17:23
Pawluszewicz: wiem ze mi powie ale nadal nie rozumiem jak to uzasadnic. Sadze ze taki odpowiedzi typu Google
mi powie moglbys sobie oszczedzic bo sam juz to przesledzilem
4 lut 17:25
PW: Kurde, chciałbym wiedzieć co to jest "jednoznaczne rozwiązanie". Są "dwuznaczne"?
4 lut 17:26
zawodus: Różne rzeczy ludzie wymyślają
4 lut 17:28
Pawluszewicz: wiem ze sa jendoznaczne i kazdy x ma przydzielony swoj "y" ale jak to sformulowac Np z
stwierdzenia Darboux wynika ze ex=x ma jednoznaczne rozwiazanie na danym przedziale czy jakos
da sie to obliczyc i podac?
4 lut 17:29
Pawluszewicz: tak mialem w poleceniu "jednoznaczne" na sesji
4 lut 17:29
PW: 1. Narysuj w przedziale [0,1] wykres funkcji f(x) = e
x
2. Narysuj w tym przedziale wykres funkcji g(x) = x.
Autor zadania miał na myśli, że te wykresy przecinają się w jednym punkcie nad przedziałem
| | 1 | |
[ |
| , 1]. Oznacza to, że wykres g(x) jest styczny do wykresu f(x). |
| | 2 | |
| | 1 | |
Styczność taka oznacza istnienie punktu x0∊[ |
| , 1], w którym |
| | 2 | |
f ' (x
0) = 1.
Wynika to z faktu, że pochodna to współczynnik kierunkowy stycznej, a styczna ma mieć równanie
y=
1•x.
4 lut 17:41
PW: A może temu mistrzowi polszczyzny szło o to, ze w sposób zdecydowany da się odpowiedzieć na
pytanie, czy równanie ma rozwiązanie? Tak,
zdecydowanie nie ma.
f(x) = e
x − x
jest funkcją rosnącą, bo f '(x) = e
x −1 ma na tym przedziale wartość większą od e
1/2 −1 >
0.
| | 1 | |
Skoro jest rosnąca, to w każdym punkcie przedziału ( |
| ,1] osiąga wartość większą niż |
| | 2 | |
| | 1 | |
f( |
| ) = e1/2−1 > 0, zatem równość |
| | 2 | |
f(x) = 0
nie może mieć miejsca.
4 lut 21:13