xlnx
antoni: Mamy funkcje xlnx i mamy obliczyc jej granice w 0+ i w ∞. Jak to robić bo nie ma pojecia...
z gory dziekuje za pomoc
4 lut 15:38
wredulus_pospolitus:
| | lnx | |
x*lnx = |
| i z de'Hostpitala (gdy x−>0+) |
| | | |
a gdy x−> +
∞ brak symbolu nieoznaczone gdy masz postać x*lnx
4 lut 15:39
antoni: Faktycznie, nie wpadłem na to, żeby z x zrobic 1/x. A jak chce zbadać monotoniczność tej
funkcji, to licze pochodna, ta wychodzi lnx+1. Nastepnie równanie lnx+1=0 lnx=−1 to bedzie
−e?
4 lut 15:53