Dziedzina funkcji
Zosia: Dziedzina funkcji
| | − 1 | |
d(t) = √ |
| t2 + 8t + 36 − 6 |
| | 4 | |
więc,
Δ= 100
t
1 = 36
t
2 = 4
t∊ <0, 16> − dlaczego?
4 lut 15:36
wredulus_pospolitus:
t2 = −4
nie wiem ... coś masz nie tak widocznie przepisane
4 lut 15:38
Zosia: Drabina o dlugosci 10m oparta jest o ścianę. W pewnym momencie drabina zaczyna sie zsuwac w ten
sposob ze jej gorny koniec pokonuje w czasie t odleglosc G(t) okreslona wzorem g(t)=1/2t
gdzie t wyrazone jest w sekundach a g(t) w metrach. Niech d(t) oznacza odległość o jaka
przesunął sie dolny koniec drabiny w czasie t znajdz wzor funkcji d i okresl jej dziedzinę.
do treści zadania
4 lut 15:51
Zosia: 
Czy dziedzina obliczona jest poprawnie?
4 lut 20:33