matematykaszkolna.pl
Nie wiem, w jaki sposób rozwalić ten wzór funkcji by móc narysować wykres ;-/ maniia: Wzór funkcji, który chce narysować:
 x+3 
f(x)=

x2−7 
4 lut 15:30
wredulus_pospolitus: no i
4 lut 15:31
wredulus_pospolitus: a może masz zadanie: "naszkicuj wykres?" i jesteś na studiach i miałes coś takiego jak przebieg zmienności funkcji
4 lut 15:31
maniia: Nie jestem na studiach. Klasa maturalna. Mam chwilowe otępienie... Mam pytanie: ile pkt wspólnych z osiami ukł współrzednych ma wykres funkcji w/w
4 lut 15:33
wredulus_pospolitus: no to nie masz tego rysować emotka ok ... no to funkcja może mieć CO NAJWYŻEJ 1 punkt wspólny z osią OY ... i jest on gdy x=0 funkcja może mieć wiele punktów wspólnych z osią OX ... i jest to gdy y=0 ... te punkty nazywamy MIEJSCAMI ZEROWYMI ... kiedy ułamek = 0 gdy ... co
4 lut 15:35
maniia: Kiedy licznik jest równy zero? jeżeli licznik*mianownik =0 to jest to samo co licznik=0? Kurcze, beton, normalnie dzisiaj beton..
4 lut 15:43
wredulus_pospolitus: tak ... to jest to samo gdy licznik=0 ... bo mianownik (z założenia) ≠0
4 lut 15:44
maniia: Przepraszam, ale dzisiaj migrenowy day mam, i ciężko mi cokolwiek jarzyć. Teorię przyswajam, ok. Tylko nie do końca wiem, jak to się ma do zadania. Sic.
4 lut 15:47
J: Co Ty w końcu chcesz ? Wykres, czy punkt przecięcia z osią OY ?
4 lut 15:49
maniia: Mam ten wykres podany − rozważyć to, ile w teorii ma on mieć punktów wiem. Ale w praktyce, nie wiem jak mam odpowiedzieć na pyt "ile pkt wspólnych ma z osiami?" Skoro mianownik jest ≠0 to co? I licznik znów też jest równy zero. Sama się pogubiłam. Mam za x coś wstawić?
4 lut 15:52
J:
 3 3 
Punkt wspólny z osią OY : f(0) =

czyli punkt: (0,−

)
 −7 7 
 x+3 
Z osią OX:

= 0, czyli x+3 = 0, czyli x=−3 , czyli punkt (−3,0)
 x2 − 7 
4 lut 15:55
maniia: Dotrało, że aż dzwoni! Bardzo dziękuję za udzielenie zarówno tej książkowej jak i praktycznej rady!
4 lut 16:00