Nie wiem, w jaki sposób rozwalić ten wzór funkcji by móc narysować wykres ;-/
maniia: Wzór funkcji, który chce narysować:
4 lut 15:30
wredulus_pospolitus:
no i
4 lut 15:31
wredulus_pospolitus:
a może masz zadanie: "naszkicuj wykres?"
i jesteś na studiach
i miałes coś takiego jak przebieg zmienności funkcji
4 lut 15:31
maniia: Nie jestem na studiach. Klasa maturalna. Mam chwilowe otępienie...
Mam pytanie: ile pkt wspólnych z osiami ukł współrzednych ma wykres funkcji w/w
4 lut 15:33
wredulus_pospolitus:
no to nie masz tego rysować

ok ... no to
funkcja może mieć CO NAJWYŻEJ 1 punkt wspólny z osią OY ... i jest on gdy x=0
funkcja może mieć wiele punktów wspólnych z osią OX ... i jest to gdy y=0 ... te punkty
nazywamy MIEJSCAMI ZEROWYMI ... kiedy ułamek = 0

gdy ... co

4 lut 15:35
maniia: Kiedy licznik jest równy zero? jeżeli licznik*mianownik =0 to jest to samo co licznik=0?
Kurcze, beton, normalnie dzisiaj beton..
4 lut 15:43
wredulus_pospolitus:
tak ... to jest to samo gdy licznik=0 ... bo mianownik (z założenia) ≠0
4 lut 15:44
maniia: Przepraszam, ale dzisiaj migrenowy day mam, i ciężko mi cokolwiek jarzyć. Teorię przyswajam,
ok. Tylko nie do końca wiem, jak to się ma do zadania. Sic.
4 lut 15:47
J: Co Ty w końcu chcesz ? Wykres, czy punkt przecięcia z osią OY ?
4 lut 15:49
maniia: Mam ten wykres podany − rozważyć to, ile w teorii ma on mieć punktów wiem. Ale w praktyce, nie
wiem jak mam odpowiedzieć na pyt "ile pkt wspólnych ma z osiami?" Skoro mianownik jest ≠0 to
co? I licznik znów też jest równy zero. Sama się pogubiłam. Mam za x coś wstawić?
4 lut 15:52
J: | | 3 | | 3 | |
Punkt wspólny z osią OY : f(0) = |
| czyli punkt: (0,− |
| ) |
| | −7 | | 7 | |
| | x+3 | |
Z osią OX: |
| = 0, czyli x+3 = 0, czyli x=−3 , czyli punkt (−3,0) |
| | x2 − 7 | |
4 lut 15:55
maniia: Dotrało, że aż dzwoni! Bardzo dziękuję za udzielenie zarówno tej książkowej jak i praktycznej
rady!
4 lut 16:00