ekstrema lokalne
kasia: znajdź ekstrema lokalne
f(x)=x*e
−0,5*x2
mam pochodną:
e
−0,5*x2*(1−x
2)
teraz x
0
e
−0,5*x2 zawsze dodatnie
więc
x=1
x=−1
no i teoretycznie powinno być, że
−1 to jest max
1 to min
ale w odpowiedziach mam na odwrót
CZEMU
4 lut 15:29
wredulus_pospolitus:
błąd w pochodnej
4 lut 15:32
wredulus_pospolitus:
sorki ... pochodna dobrze
4 lut 15:33
kasia: mam w ogóle taki zapis, że brane były jedynki z lewej i prawej strony i nie ogarniam czemu

mam tak:
e
−0,5*x2*(1−x
2)
e
−0,5*x2 >0 i x=1
− czyli +
x=1
+ czyli −
x=1 max
x=−1
− czyli −
x=−1
+ czyli +
x=−1 min
4 lut 15:33
wredulus_pospolitus:
yyy ... (1−x
2) <−−− jak wygląda wykres tejże funkcji

a więc gdzie będzie max a gdzie min
4 lut 15:33
kasia: no jest malejąca i miejsca zero to 1 i −1
4 lut 15:35
wredulus_pospolitus:
czyli 'na prawo' od 1 pochodna jest dodatnia czy ujemna

to f(x) będzie maleć czy rosnąc
4 lut 15:36
Janek191:
4 lut 15:37
kasia: ujemna, czyli maleć
4 lut 15:55
kasia: ale czemu zazwyczaj normalnie to liczyliśmy a tu nagle sprawdzanie prawa/lewa strona?
4 lut 15:57