pochodne
Kamil:
kiedy pochodna jest funkcja zlozona? jak mam to rozpoznac?
24 paź 10:04
AS: Coś tu nie gra.
Funkcja może być złożona a następnie pochodna funkcji złożonej.
Funkcja podstawowa y = f(x)
Jeżeli w miejsce x podstawimy nową funkcję g(x) otrzymamy
funkcję złożoną y = f(g(x))
Pochodną funkcji złożonej oblicza się w następujący sposób
y' = f'(x)*g'(x)
24 paź 10:13
Kamil: sory zle zapisalem moje pytanie. poprostu nie wiem jak rozpoznac kiedy funkcja jest zlozona.
nie zawsze udaje mi sie to okreslic. jest jakas regula pozwalajaca to ocenic. i nie chodzi mi
tu o to ze y = f(g(x))
24 paź 10:17
AS: Starać się sprowadzać do funkcji prostszych
Przykład
f(x) = sin3(5*x)
przyjmuję 5*x = u otrzymuję funkcję prostszą f(x) = sin3(u)
dalej przyjmuję sin(u) = v otrzymuję funkcję prostszą f(x) = v3
i na tym koniec,dalej już nie można uprościć
Zbierając razem mamy
f(x) = v3 gdzie v = sin(u) gdzie u = 5*x
24 paź 11:14