matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz funkcje odwrotną
TorN:
Wyznacz funkcje odwrotna (pamietaj o dziedzinie)
x
F(x)= ln
x−1
4 lut 15:26
Janek191:
x
x
y = ln
; x ≠ 1 i
> 0
x − 1
x − 1
x
e
y
=
x − 1
x = e
y
*( x − 1) = x*e
y
− e
y
x − x*e
y
= − e
y
x*( 1 − e
y
) = − e
y
− e
y
x =
1 − e
y
Po zamianie zmiennych otrzymamy
− e
x
y =
; x ≠ 0
1 − e
x
lub
e
x
y =
e
x
− 1
===============
4 lut 16:06
TorN:
dzięki
4 lut 16:13