Równanie z logarytmem
serpentina: 1) Rozwiąż równanie :
1+2log2 2*log4 (10−x)=2/log4 x
4 lut 14:41
Ajtek:
Krok pierwszy założenia.
4 lut 14:43
J: Założenie 1) Poczekam na gotowca
4 lut 14:52
Ajtek:
J 
.
Nie chce mi się pisać gotowca

.
4 lut 14:53
J: No to ma problem
4 lut 14:54
Ajtek:
Bywa

.
4 lut 14:55
serpentina: założenia to akurat umiem napisać, nie wiem co dalej... i widzę że zrobilam blad w przykladzie,
juz to poprawiam...
1+2logx 2*log4 (10−x)=2/log4 x
4 lut 14:57
J: Na ogół nie ma w treści zdań: log22.
4 lut 14:58
serpentina: założenia: x>0 x rożne od 1 x<10
4 lut 15:01
Ajtek:
i jeszcze log4x≠0
4 lut 15:02
Ajtek:
Podpowiadam:
| | log44 | |
2logx2=logx4 i logx4= |
| |
| | log4x | |
4 lut 15:03
Janek191:
| | 2 | |
1 + 2 logx 2 * log4 ( 10 − x) = |
| ; [ x > 0 i 10 − x > 0 ] ⇒ x ∊ ( 0; 10 ) |
| | log4 x | |
| | 2 | |
1 + logx 22 * log4 ( 10 − x) = |
| |
| | log4 x | |
| | 1 | | 2 | |
1 + |
| * log4 ( 10 − x) = |
| /* log4 x |
| | log4 x | | log4 x | |
log
4 x + log
4 ( 10 − x) = 2
a to już łatwe
4 lut 15:07
Janek191:
I jeszcze x ≠ 1
4 lut 15:09
serpentina: dzięki, tak samo mi wyszło po wskazówkach Ajtka. Nie znalam tej drugiej wlasności którą podałes
4 lut 15:12
serpentina: jeszcze coś takiego mam:
f(x)=log2 4√|x−1| + log2 4√|x−1|3
4 lut 15:16
serpentina: chodzi tutaj o wykres, z wykresem sobie poradzę ale nie wiem jak to uprościć
4 lut 15:17
Ajtek:
logab+logac=loga(b*c)
gdzie a, b, c spełniają warunki logarytmu.
4 lut 15:24
Janek191:
f(x) = log2 4√ I x − 1I*4√ I x − 1I3 = log2 4√ I x − 1I*I x − 1I3 = log2 I x − 1 I
4 lut 15:26