rachunek prawdopodobieństwa
zlosnica1990: Ile liczb dwucyfrowych o podzielnych przez 2 lub 5, które można utworzyć ze zbioru cyfr
{0,1,2,3,4,5,6) ( cyfry w liczbie mogą się powtarzać)
4 lut 14:27
wredulus_pospolitus:
liczby podzielne przez 2 ... to takie które na końcu mają cyfrę parzystą ... ile taki liczb
dwucyfrowych będzie

liczby podzielne przez 5 ... to takie które na końcu maja cyfrę '5' lub '0'
iii liczby podzielne przez 2*5 (czyli przez 10) to takie które na końcu mają '0'
i juz masz wszystko co Ci jest potrzebne do rozwiązania
4 lut 14:30
zlosnica1990: Tak, to wiem. Mimo tego dalej nie umiem tego rozwiazac, czarna magia
4 lut 14:38
wredulus_pospolitus:
tzn. 'co wiesz'

Ile jest liczb dwycufrowych, złożonych z tych cyfr, które są podzielne przez
2
4 lut 14:49
zlosnica1990: te które są podzielne przez 2 to 24, te które są podzielne przez 5 to 12 , tak sama sobie
rozpisać to umiem, ale jak to zapisać w sposób matematyczny
4 lut 15:16
wredulus_pospolitus:
przed '2'
X Y <−−− liczba dwucyfrowa ... pierwszą cyfrą może być każda poza '0' ... jest ich '6' ...
druga cyfrą musi byc cyfra parzysta ... jest ich 4
i masz 6*4 = 24
przez '5'
pierwsza może być dowolna poza '0' (jest ich 6) ... druga to albo '0' albo '5'
i masz 6*2 = 12
przez '10' jak będzie
4 lut 15:24
zlosnica1990: ale skoro w zadaniu jest lub to muszę robić też przez 10

Pierwsza może być dowolna poza '0' (jest ich 6) ... druga to 0 więc 6*1 =6
4 lut 15:27
wredulus_pospolitus:
i teraz masz 24 + 12
−6
dlaczego

ponieważ takie liczby jak 10, 30 itd. zostały policzone DWUKROTNIE
bo sa podzielne zarówno przez 2 jak i przez 5
4 lut 15:29
zlosnica1990: Aha dzięki bardzo już trochę łapie
4 lut 15:30