Ciąg geometryczny
Kamix: W ciągu geometrycznym (an) wyrazem piątym jest liczba 2. Oblicz iloczyn wyrazów
a1*a2*a3*...*a9.
Nie bardzo potrafię to policzyć mając tylko a5. Proszę o pomoc.
4 lut 14:21
Ajtek:
a1*a2*a3*a4*a5*a6*a7*a8*a9=...(*)
Zauważ, że:
a6=a5*q
a4=a5*q−1
Czyli a6*a4=a52
itd...
(*)...=29
4 lut 14:25
daras: a5 = a1q4
4 lut 14:25
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
a
5 −−− wyraz ŚRODKOWY

tego iloczynu
zamień wszystkie wyrazy ciągu na postać: a
5*q{

dpowiedniej potęgi) ... i co wyjdzie
4 lut 14:26
wredulus_pospolitus:
a5*q odpowiedniej potęgi
4 lut 14:26
Ajtek:
Cześć
Wredulus 
.
Pierwszy

.
4 lut 14:26
4 lut 14:28
wredulus_pospolitus:
hej ho Ajtek
4 lut 14:31
Kamix: Ok, dziękuję, wieczorem ponownie zmierzę się z tym zadankiem ; )
4 lut 14:39
Ajtek:
A z czym tutaj się mierzyć

.
4 lut 14:39
Kamix: Dzięki Ajtek za "pocieszenie" ; )
4 lut 15:17