trygonometria
m.: Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu:
1 + sin(α) + cos(α) + tg(α)
24 paź 09:30
AS: | | sin(α) | |
1 +sin(α) + cos(α) + tg(α) = 1 + sin(α) + cos(α) + |
| = |
| | cos(α) | |
| | sin(α) | |
(1 + cos(α)) + (sin(α) + |
| = |
| | cos(α) | |
| | 1 | |
(1 + cos(α)) + sin(α)*(1 + |
| ) = |
| | cos(α) | |
| | 1 + cos(α) | |
(1 + cos(α)) + sin(α)* |
| = |
| | cos(α) | |
| | cos(α) + sin(α) | |
(1 + cos(α))*( |
| ) [1] |
| | cos(α) | |
| | α + oo | | α − 0o | |
1 + cos(α) = cos(α) + cos(0o) = 2*cos |
| *cos |
| = 2*cos2(α/2) |
| | 2 | | 2 | |
| | α + 90o − α | | α − 90o + α | |
sin(α) + cos(α) = sin(α) + sin(90o − α) = 2*sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 2*α − 90o | | √2 | |
2*sin{45o}*cos |
| } = 2* |
| *cos(α − 45o) = √2*cos(α − 45o) |
| | 2 | | 2 | |
Te dwa ostatnie przekształcenia podstawić do [1]
24 paź 10:05
tim: Witaj
AS..
24 paź 10:44
AS: Kłaniam się,dzięki za pamięć
24 paź 11:05
m.: Serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
24 paź 14:47
xxx: jestes zajebiaszczy
19 wrz 20:33
swift: mam problem z tą nierównością wykładniczą:
(√2+√3)x + (√2−√3)x=4
z góry thanks
20 wrz 17:19
Tojak: Witam, dzięki za pomoc, przydało mi się. Możecie dodać mnie na facebooku Tomek Jan Jakubiak
25 lis 21:27