równanie stycznej do wykresu
Sadman: | | x3 | |
wyznaczyć równanie prostej stycznej do wykresu funkcji f(x) = |
| w punkcie o |
| | e2x | |
współrzędnej x=1
y−y
0 = f'(x
0)(x−x
0)
wszystkie zadania, które robiłam tego typu miały już konkretny punkt x
0, dlatego za bardzo nie
wiem jak rozwiązać w tym przypadku
4 lut 13:52
PW: Ta jedynka to Twoje x0. Inaczej zapisane zadanie i ...
4 lut 14:01
Sadman: póki co obliczyłam tylko pochodną (nie wiem czy dobrze :e)
| | (x3)' * e2x−x3*e2x | | 3x2*e2x−x3*2e2x | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | e2x2 | | e2x2 | |
| | e2x(3x2−2x3) | | 3x2−2x3 | |
|
| = |
| |
| | e2x2 | | e2x | |
4 lut 14:03
Sadman: ach, ok. Dzięki
4 lut 14:03
Sadman: czy ktoś mógłby sprawdzić:
y−y
0 = f'(x
0)(x−1)
?
4 lut 14:09
Sadman: hop hop hop
4 lut 14:16
4 lut 14:20
Sadman: bo bym już przeszła do następnego zadania, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam, więc nie mogę ot
tak po prostu to zostawić
4 lut 14:21
wredulus_pospolitus:
hmmm ... źle
| | 1 | | 1 | |
jak z y = |
| x ... wyszło y = |
| |
| | e2 | | e2*x | |
4 lut 14:23
Sadman: oj, bo źle wpisałam te funkcje takie

na kartce mam dobrze
4 lut 14:26
wredulus_pospolitus:
mhm
4 lut 14:26
4 lut 14:27
Sadman: poważnie

nie mam jak udowodnić, ale wiesz, że jak się przepisuje to się można machnąć przy
tych
{ } U p { } i tak dalej
4 lut 14:27
wredulus_pospolitus:
no dobrze juz dobrze ... powiedzmy, że Ci wierzę
4 lut 14:28
Sadman: ha, no to super

to biorę się za następne i jak coś, to się odezwę do sprawdzenia

nie wiem
co to za pomysl, żeby dawać ćwiczenia bez odpowiedzi
4 lut 14:29
4 lut 14:31
Sadman: ta, w dodatku jak na ćwiczeniach się miało podany tylko jeden przykład z tego i tu już
oczekują, że się tego naumiałam
4 lut 14:33
Ajtek:
Dobrze oczekują
4 lut 14:34
Sadman: ale nie każdy jednak ma głowę do matematyki
4 lut 14:35
wredulus_pospolitus:
Sadman ... to są studia ... to nie jest liceum

Na studiach oczekuje się, ze student na wykładach otrzyma odpowiednią teorię, na ćwiczeniach ją
przećwiczy, a w domu (samodzielnie) ją utrwali



(sam nie wierze w te brednie

)
swoja drogą ... kiedy egzamin ?
4 lut 14:36
Ajtek:
To po co studiować kierunek, na którym matematyka jest jednym z przedmiotów podstawowych?
Nie bierz tego jako offens

.
4 lut 14:37
4 lut 14:38
Ajtek:
wredulus Ty nie miałeś z tym problemu o ile dobrze pamiętam

.
4 lut 14:38
Sadman: Matematykę mam tylko przez jeden semestr

poza tym może jej nie umiem, ale lubię

Jutro o 16
4 lut 14:40
Sadman: szczerze to wolę sama

i ewentualnie się dopytać
4 lut 14:42
wredulus_pospolitus:
Ajtek ... tyle się 'trzepało' całek w liceum, że na studiach robiłem je jak automat ... no i do
dzisiaj mi zostało to 'zboczenie' skoro 99% całek tutaj umieszczanych robię na 'zgaduj
zgadula'

ale pamiętam że do egzaminu z RR'ów przygotowywaliśmy się w grupie i były przykłady które
robiliśmy przez dobre 2−3h
...
cholera − i się zadumałem − ale fajnie wtedy bylo − tak beztrosko się żyło ... ehhhh
4 lut 14:47
Sadman: :( szkoda, że teraz w liceum tak okroili matematykę, to bym się nie musiała męczyć teraz nad
tymi całkami
4 lut 14:49
Ajtek:
Ja całek w LO nie zdążyłem przerobić, nauczyciel zachorował i przez prawie miesiąc nie miałem
fakultetów.
4 lut 14:50
wredulus_pospolitus:
Sadman ... ale ja w liceum miałem je 'dodatkowo' miałem 12h tygodniowo matmy +dodatkowe 6h
przez ostatni rok (do matury)
z końcem 3 klasy (ja jeszcze 4letnie LO) skończyliśmy program liceum ... później szybka
powtórka, przygotowanie do matury ... a ostatni semestr 'trzepaliśmy' pochodne i przebiegi
zmienności funkcji (to kiedyś był zadanie−marzenie na maturze)
4 lut 14:51
Ajtek:
wredulus pamiętam te czasy

. A przebieg zmienności, zgadzam się w 100%.
4 lut 14:52
Sadman: idę męczyć swoją matmę

i płakać nad jutrzejszym dniem
4 lut 14:53
Sadman: ha! przebieg zmienności ho ho, też jestem za
4 lut 14:53