przedziały monotoniczności
kasia: f(x)=4x
2−1/x
pochodna z tego 8x+1/x
2 prawda?
jakie są przedziały monotoniczność?
gdy x>0 rosnąca
gdy x<0 malejąca

?
4 lut 13:26
J: Rosnąca tam gdzie pochodna dotatnia, malejaca gdzie ujemna.
4 lut 13:29
kasia: no czyli jak x jest dodatnie w tym przypadku to rosnąca ?
4 lut 13:31
stevcio: nie, patrzysz na to co jest przez x, w tym przypadku jest to 4 czyli rosnaca
a>0 f.rosnaca
a<0 f.malejaca
a=0 f.stala
4 lut 13:41
kasia: tak to jest w funkcji kwadratowej , a przecież ja tu biorę pod uwagę pochodną z tej kwadratowej
f '(x)>0 rosnąca
f '(x)<0 malejąca
4 lut 13:45
J: Pochodna nie jest funkcją liniową.
| | 1 | |
Trzeba obliczyć kiedy 8x + |
| > 0 , a kiedy jest mniejsze od zera |
| | x2 | |
4 lut 13:46
kasia: x=0
x=1/2

czyli jest > 0 w (−
∞;0) i (1/2;
∞) ?
4 lut 13:51
kasia: < 0 w (0;1/2)
4 lut 13:51
J: | | 1 | | 8x3 + 1 | |
8x + |
| > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ 8x3 + 1 > 0 ( bo x2 > 0) ⇔ 8x3 > −1 ⇔ |
| | x2 | | x2 | |
4 lut 13:58
kasia: hmm ja zrobiłam tak:
x(8+x
−3)>0
x=0
8+x
−3=0
x
−3=−8
dlaczego to 0 nie jest brane pod uwagę?
4 lut 14:03
kasia: a dobra, dziedzina
4 lut 14:04