Oblicz granicę
Urekburek: Otóż robiłem to zadanie ale doszedłem do wartości nieoznaczonej plus nieskończoność odjąć
nieskończoność.
lim n→nieskończoność √4n2+1−2n
z tego:
√n2(4n2n2 + 1n2) − 2n
i z tego plus nieskończonośc minus nieskończonośc
PYTANIE CO DALEJ
4 lut 13:17
PW: W takich wypadkach pomocny jest wzór (zastosowany na wstępie)
4 lut 13:58
Urekburek: czyli moim a jest wartość pod pierwiastkiem a b jest −2 ?
czy może a to 4n2 zaś b to 1?
4 lut 14:07
wredulus_pospolitus:
nie ... pierwsza wersja
a = √fhjkhdsjk
b = 2n
4 lut 14:15
Urekburek: Ok policzyłem chyba dobrze, i wyszło mi 4n2 + 1 + 4n2 czy to dobry wynik?
4 lut 14:22
Janek191:
| | 4 n2 + 1 − 4 n2 | | 1 | |
an = √ 4 n2 + 1 − 2n = |
| = |
| |
| | √ 4 n2 + 1 + 2n | | √4n2 + 1 + 2n | |
więc
lim a
n = 0
n→
∞
4 lut 14:34
Urekburek: Dzięki wielkie, nie znałem tego wzoru, ale na pewno się przyda
4 lut 14:41
PW: No nie żartuj, to wzór
(a−b)(a+b) = a2−b2
− nie znałeś go?
4 lut 14:53