robi: czy ktoś mi pomoże.Obwód pewnego kwadratu wynosi 5cm , a pole powierzchni innego kwadratu
wynosi 3,125 cm. Oblicz skale podobieństwa większego do mniejszego kwadratu .
8 paź 17:40
Kinga: bok 1 kwadratu obliczmay : a=5/4=1,25
obliczamy pole tego kwadratu : P= a2=1,252=1,5625
mamy obliczc skale większego do mniejszego wiec dzielimy wieksze pole przez mniejsze:
P1=3,125
P2=1,5625
Dzielimy P1/P2= 3,125/1,5625=2
skala podobieństwa pol jest równa kwadratowi skali podobieństwa wiec k2=2
stąd k=√2
pozdro
8 paź 18:33