WEKTORY
Blue: Punkt P(3, −2) dzieli odcinek AB w stosunku 3:4 wyznacz współrzędne punktu A , jeśli B(−9,16).
Rozpatrz dwa przypadki. Dodam, że trzeba tutaj wykorzystać wektory.
4 lut 12:28
Janek191:
→ →
4 v = PB = [ − 9 − 3 ; 16 − (−2)] = [ − 12 ; 18 ]
więc
→
v = [ − 3 ; 4,5 ]
oraz
→ →
AP = 3 v = 3*[ − 3; 4,5 ] = [ − 9 ; 13,5 ]
ale A = ( x ; y)
więc
→
AP = [ 3 − x ; − 2 − y ] = [ − 9 ; 13,5 ]
3 − x = − 9 i − 2 − y = 13,5
x = 12 i y = − 15,5
Odp. A = ( 12; − 15,5 )
===================
4 lut 15:58