równanie prostej
Jimmson: Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej k i przechodzącej przez punkt P=(2,4), jeśli
prosta k ma równanie y=−2
Bardzo proszę o jakąś wskazówkę
4 lut 12:27
J: y = 4, prosta równoległa do osi OX, tak jak prosta y = −2
4 lut 12:29
Jimmson: Dzięki, ale mam pytanie, to wynika z jakiejś zależności, czy z czego mam to wywnioskować?
4 lut 13:55
Janek191:

y = − 2 to równanie prostej równoległej do osi OX przechodzącej przez K = ( 0; − 2)
więc prosta do niej równoległa jest też równoległa do osi OX i ma przechodzić przez
P = ( 2; 4),zatem ma równanie y = 4
4 lut 14:47
Jimmson: Już rozumiem, dzięki!
4 lut 15:04